Kinderen bewegen dagelijks erg veel. Ze rennen, klauteren, springen en klimmen. Maar wat als die dagelijkse bewegingen niet (meer) vanzelfsprekend zijn? Wat nou als de ontwikkeling van de motoriek achterblijft door bijvoorbeeld een acute blessure, een afwijking of aandoening. Dan kan de kinderfysiotherapeut uw kind helpen.

De Kinderfysiotherapeut
De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar met problemen aan het bewegingsapparaat. Hiervoor heeft de therapeut zich laten specialiseren door een masterstudie te volgen. De kinderfysiotherapeut houdt met de behandeling rekening met de verschillende levensfases van uw kind. Om de zorg te optimaliseren kan er ook multidisciplinair samengewerkt worden met andere disciplines zoals basisscholen en logopedisten. Bent u ongerust over de fysieke vooruitgang van uw kind of heeft u veel vragen, dan kunt  u ook bij de kinderfysiotherapeut terecht.

Contact opnemen

Met welke hulpvragen kan ik bij de kinderfysiotherapeut terecht?

Ontwikkelingsachterstand‘’Ik zie mijn kind anders bewegen dan leeftijdsgenootjes’’

Het kan zijn dat uw kind pas laat gaat lopen of kruipen. Of problemen heeft met vaardigheden aanleren, zoals schrijven. Dan kan het zijn dat de motorische ontwikkeling anders gaat dan normaal. Dan spreken wij over een ontwikkelingsachterstand. 

‘’Mijn kind heeft problemen met schrijven.’’
Voorkeurshouding‘’Het hoofdje van mijn baby is aan één kant plat’’

Een voorkeurshouding hebben baby’s als zij meer dan 75% van de tijd met het hoofd naar één kant zijn gedraaid. Doordat uw baby telkens met het hoofd op één kant ligt. kan er een afplatting ontstaan. 

‘’Mijn baby kijkt voortdurend naar één kant’’
Orthopedische aandoening‘’ Ik maak mij zorgen om de fysieke houding van mijn kind’’

Bij orthopedische aandoeningen kunt u denken aan problemen met spierenpezen, botten en gewrichten. Bijvoorbeeld botbreuken, kneuzingen en verzwikking. Maar ook sportblessures en houdingsproblematiek.

‘’Mijn kind heeft pijn aan zijn knie na het sporten’’
Ademhalingsproblematiek‘’Mijn kind geeft aan moeite te hebben met het ademhalen’’

Bij ademhalingsproblematiek kunt u denken aan hyperventileren en (inspannings)astma. Uw kind kan zich dan benauwd voelen en belemmerd zijn ademhaling tijdens het sporten en bewegen.

‘’ Mijn kind raakt snel buiten adem tijdens het sporten’’
Neurologische aandoening‘’Mijn kind heeft hersenletsel door zuurstoftekort bij de geboorte’’

Bij neurologische aandoeningen kunt u denken aan aangeboren en niet aangeboren hersenletsel. Maar ook problematiek met de spieren, zenuwen en het ruggenmerg.

‘’ Mijn kind heeft een syndroom’’

Herkent u zich niet in het bovenstaande? 
Er zijn nog veel meer hulpvragen waar u bij de kinderfysiotherapeut terecht kunt.
Klik hier voor een volledig klachtenoverzicht waarvoor u bij de kinderfysiotherapeut terecht kunt.

Contact opnemen