Valpreventie

Het voorkomen van vallen wordt valpreventie genoemd. Oudere mensen en mensen met een beperking vallen relatief vaker dan andere mensen. Vallen is dan ook de meest voorkomende oorzaak van verwondingen bij ouderen. De angst voor vallen is groot bij ouderen en dit heeft sterke invloed op het plezier in het leven. Sommige mensen gaan minder bewegen waardoor botontkalking versnelt en de kans op vallen vergroot. Daarnaast is er angst om het huis uit te gaan waardoor in extreme gevallen de persoon in kwestie geïsoleerd raakt. Valpreventie bij ouderen is daarom erg belangrijk.

Risicofactoren

Wij kunnen twee risicofactoren bij vallen onderscheiden, namelijk de persoonsgebonden factoren en de omgevingsfactoren. Bij omgevingsfactoren kunt u denken aan veel op- en afstappen, gladheid en oneven wegdekken.

Bij ouderdom verandert het lichaam. Deze veranderingen kunnen een valgevaar veroorzaken, namelijk:
  • Verminderd evenwicht 
  • Verminderde spierkracht
  • Verminderd reactievermogen
  • Verminderd zicht en gehoor
  • Problemen met lopen
  • Geneesmiddelengebruik
Fysiotherapie
Bij D&G Fysiotherapie richten wij ons op een valprogramma. Dit betekent dat u oefent met obstakels door middel van een obsical course en valtraining. Bij valtraining leert u op de juiste manier te vallen zodat u ernstige klachten kan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan judo-oefeningen.  

Bij de obsical course worden omgevingssituaties nagebootst. voor de balanscontrole zijn er allerlei hindernissen in de course verwerkt. Wij helpen u om de hindernissen zonder te struikelen of wankelen te doorlopen. Daarbij kijken wij ook of uw voetplaatsing correct is. De bedoeling is om deze obstical course zelfstandig en foutloos te doorlopen.  

Naast valtraining en het overkomen van hindernissen trainen wij ook uw balans door middel van sport/spelactiviteiten. 

Neem contact op of maak een afspraak:

D&G Fysiotherapie
Verdiplein 88-90
5049NP Tilburg
013-4553092
contact@dg-fysiotherapie.nl

Zorgmail
dengfysiotherapie@zorgmail.nl

Zorgdomein
U kunt ons vinden onder D&G Fysiotherapie