Oedeemfysiotherapie
Bij oedeemfysiotherapie is de fysiotherapeut gespecialiseerd om patiënten te behandelen die last hebben van oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt o.a. voor bij littekens, (borst) kanker en bloedvatproblematiek. Tevens kan lymfoedeem een gevolg zijn van een operatie, chemotherapie, bestraling en een ongeval. Vaatproblemen komen ook regelmatig voor bij ouderdom, maar met oedeemtherapie is dit te verlichten.
Wat is oedeem?
Bij oedeem ontstaat er vochtophoping in een deel van uw lichaam. Klachten kunnen een zwaar gevoel hebben in het getroffen lichaamsdeel, toename van omvang in het getroffen lichaamsdeel, spanning of stuwing van de huid en een pijnlijk of tintelend gevoel zijn. Veel mensen zijn bekend met het oedeem dat men dikkere voeten en enkels krijgt na een warme dag. Je kan dit controleren door op het dikkere deel te drukken met een vinger en als er dan een zichtbaar kuiltje blijft staan, noemt men dat ook wel pitting oedeem. Na een nacht van rust zijn de enkels en voeten weer slank. Een andere vorm van oedeem is lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem is het een aangeboren vorm van oedeem.
Bij secundaire lymfoedeem kunt u denken aan oedeem dat is ontstaan na een operatie waarbij de lymfklieren zijn weggehaald, of bestraald. Een derde vorm van oedeem is lipoedeem. Hierbij verzamelt het vocht zich rond de vetcellen, meestal in beide benen maar soms ook in de armen. Vaak ontdekt men deze vorm van oedeem als het aangedane lichaamsdeel tijdens het diëten niet afneemt maar de rest van het lichaam wel afvalt. Lipoedeem gaat vaak gepaard met onduidelijke lichaamsklachten en komt voor bij vrouwen.
Welke klachten bij oedeem
- Dikke gezwollen voeten, enkels of benen
- Vochtophoping na een operatie
- Vocht in borst en/of arm na borstkanker
- Bewegingsbeperkingen in de schouder na borstkanker
- Onverklaarbare gewichtstoename
- Moe of zwaar gevoel of pijnklachten en tintelingen in armen of benen
- Etalagebenen
- Kortademigheid en hoesten
Voordelen van oedeemfysiotherapie
- Inzicht over hoe om te gaan met vochtophoping. Zodat u zelfstandig controle kunt houden op uw klachten.
- Klachtvermindering en beter bewegen door het afvoeren van de vochtophoping(en).
- Sneller herstel en minder kans op ontstekingen bij wonden
- Pijnvermindering en de huid voelt minder strak aan.
De oedeemfysiotherapeut
De behandeling van de oedeemfysiotherapeut bestaat onder andere uit het stimuleren van de afvoer van vocht. Daar zijn verschillende behandelmethodes voor, namelijk:
- Manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek waarbij de oedeemfysiotherapeut het vocht naar delen van het lichaam verplaatst waar de vochtafvoer normaal functioneert.
- Bandages, therapeutische kousen en tape. Door het aangedane lichaamsdeel te bandageren, te tapen of door het aanmeten van kousen kan er voorkomen worden dat de oedeem erger wordt of vochtophoping voorkomen.
- Oefentherapie. Hierbij krijgt u oefeningen die zijn gericht op de spieren die als een pomp functioneren. Door deze oefeningen te doen, wordt er vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen. Tevens kunnen ademhalingsoefeningen helpen bij de klachten.
U krijgt tevens adviezen of materialen waarmee u kunt leren controle over de klachten te houden tijdens en na de behandelperiode. Littekenbehandeling en adviezen over huidverzorging kunnen ook onderdeel zijn van de behandeling van de oedeemfysiotherapeut.
De oedeemfysiotherapeut werkt samen met andere specialisten, zoals oncologen en chirurgen of de oncologiefysiotherapeut. Bij D&G Fysiotherapie is Mark Aquina gespecialiseerd als oedeemfysiotherapeut en staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteits Register.
Verwijzing en vergoedingVoor oedeemfysiotherapie heeft u in sommige gevallen een verwijzing nodig. In het geval van een chronische indicatie is een verwijzing van huisarts of specialist verplicht. Ook voor bandageren en therapeutische kousen is een verwijzing nodig om deze vergoedt te krijgen van uw zorgverzekeraar. Oedeemfysiotherapie valt onder de reguliere fysiotherapie en wordt ook als zodanig vergoed. De behandelingen komen dan uit uw aanvullende verzekering. Alleen bij een aantal chronische indicaties komen de behandelingen uit uw basispakket. Hierover meer op de pagina vergoeding en prijslijst.