Begeliding voor en revalidatie na operatie

Voor veel klachten kan u geopereerd worden. Uw specialist verwijst u vervolgens door naar de fysiotherapeut voor revalidatie. U heeft zelf het recht om te kiezen bij welke fysiotherapeut u behandeld wilt worden. Het is wel van belang dat u de revalidatie bij een fysiotherapeut ondergaat zodat u op professionele manier begeleid wordt naar herstel.  Het doel bij D&G Fysiotherapie is dat u zo snel mogelijk weer zelfstandig kunt leven. Voor de operatie plaatsvindt, is het belangrijk dat u al begeleiding heeft gehad om uw lichaam te versterken. Hoe sterker u de operatie in gaat, hoe beter de operatie verloopt. Ook uw revalidatie zal beter verlopen met een goede voorbereiding.  

Na een operatie is het  lastig om zelfstandig naar uw fysiotherapie te komen. Daarom komt D&G Fysiotherapie graag bij u aan huis om aan uw revalidatie te werken. Voor revalidatie na een operatie krijgt u een chronische indicatie. 

Hieronder beschrijven wij de volgende revalidatiemethoden voor de vier meest voorkomende operaties:
  • Botbreuken
  • Hernia
  • Knieoperatie
  • Heupoperatie

Revalidatie bij botbreuken

Voordat u de operatie in gaat, is het van belang dat u een goede begeleiding heeft om sterk de operatie in te gaan. Tevens is het van belang dat u al voorbereid bent op uw revalidatie. Bij D&G Fysiotherapie richten wij ons bij botbreuken op de patiënt te begeleiden met het gebruik van hulpmiddelen. Denk hierbij aan krukken. U heeft er baat bij voorafgaand al te weten hoe u de krukken moet gebruiken. Slecht gebruik van de krukken kunnen namelijk andere klachten met zich meebrengen.    

Na de operatie begeleiden wij de patiënt met kruklopen. Verder richten wij ons op spierversterkende oefeningen. Met deze oefeningen richten wij ons op een langzame opbouw.    

Revalidatie bij hernia

Vooraf aan de operatie is het belangrijk dat u bewegingsadvies en leefregels krijgt van uw fysiotherapeut. Bij D&G Fysiotherapie richten wij ons op core stability. Dit zijn oefeningen die zich richten op het versterken van het gehele lichaam minus de armen en benen. Denk hierbij aan buikspieren (rechte-en schuine spieren), rugspieren en bilspieren.  Door te trainen gaat u sterker de operatie in en komt u er ook sterker uit.  

Na de operatie richten wij ons op het opbouwen van verloren spierkracht. Dus trainen wij weer de core stability.    

Revalidatie bij heup- en knieoperatie

Voordat de operatie plaatsvindt, is het belangrijk om de leefregels door te nemen en de thuissituatie in kaart te brengen. Hiermee kan voorkomen worden dat u valt of u blesseert tijdens uw herstel. Daarnaast leren wij de patiënt om te gaan met kruklopen. Foutief gebruik van de krukken kan namelijk andere klachten veroorzaken. Verder richten wij ons bij D&G Fysiotherapie op conditietraining en spiertraining.  

Na de operatie worden de leefregels nogmaals doorgelopen en houden wij controle over het kruklopen. Bij heupoperaties richten wij ons op het trainen van de bilspieren. Bij knieoperaties richten wij ons meer op mobilisatie. D&G Fysiotherapie overziet de supervisie van uw revalidatie zodat overbelasting voorkomen kan worden.       

Neem contact op of maak een afspraak:

D&G Fysiotherapie
Verdiplein 88-90
5049NP Tilburg
013-4553092
contact@dg-fysiotherapie.nl

Zorgmail
dengfysiotherapie@zorgmail.nl

Zorgdomein
U kunt ons vinden onder D&G Fysiotherapie