Spier- en gewrichtsproblemen

Soepele bewegingen worden mogelijk gemaakt door gewrichten. Twee veel voorkomende type gewrichtsklachten zijn reuma en artrose. Veel voorkomende spierklachten worden vaak veroorzaakt door een whiplash. Hieronder leggen wij de volgende drie klachten aan u uit:
Reuma
Artrose
Whiplash

Reumatoïde Artritis (reuma)

Bij reuma bevindt zich een ontsteking in of rondom een gewricht. De ontsteking kan door infectie komen en soms is het een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat de afweerstoffen het eigen lichaam aanvallen. Reuma begint vaak in de handen en/of voeten.  

Symptomen 

Het gebied om het aangedane gewricht en het gewricht zelf is rood, stijf, opgezet en voelt warm aan. Zowel bewegen als rust kan pijnlijk zijn. Bij sommige mensen blijven de klachten beperkt bij één gewricht, bij andere worden meerdere gewrichten aangetast. Doordat klachten komen en gaan, is er een afwisseling van klachten en gezondheid.  

Het kan voorkomen dat u bij de fysiotherapeut bent voor gewrichtsproblemen en dat na onderzoek blijkt dat de klachten voortkomen uit lipoedeem (onderhuidse vet- en vochtophoping). 
Binnen het Paramedisch Centrum Tilburg-Noord, waar D&G Fysiotherapie onderdeel van is, bevindt zich een huid- en oedeemtherapeut. Komen de pijnklachten voort uit lipoedeem dan verwijzen wij u graag door naar huid- en oedeemtherapiepraktijk Atossa.  

Fysiotherapie

Bij D&G Fysiotherapie richten wij ons bij reuma voornamelijk op beweging, advies en informatie geven. Sinds 2012 valt reuma niet meer onder de chronische machtiging waardoor u minder behandelingen krijgt. Daarom richten wij ons op het geven van adviezen en informatie zodat u thuis na de behandelingen zonder moeite aan uw klachten kan werken. Zijn de behandelingen die u vergoedt krijgt van de verzekering voor u te weinig dan kan u altijd nog kiezen om zelf voor de extra behandelingen te betalen. Bij D&G Fysiotherapie houden wij lage prijzen aan voor de behandelingen. 

Binnen het Paramedisch Centrum Tilburg-Noord, waar D&G Fysiotherapie onderdeel van is, bevindt zich ook een podotherapiepraktijk. Bij reuma kunnen druk verlagende zooltjes helpen tegen de pijn en kunnen de zolen de houding van de voeten corrigeren. Wij verwijzen u graag door naar Podotherapiepraktijk Hermanns als u zooltjes wilt laten aanmeten.
  

Artrose

Een aandoening van het kraakbeen is artrose. Klachten ontstaan doordat het kraakbeen steeds dunner wordt. Artrose komt vaker voor bij ouderen, vrouwen en mensen met overgewicht. Ook mensen die een beroep hebben waarbij de gewrichten sterk worden belast, hebben een grotere kans op gewrichtsproblemen.  

Symptomen

Artrose bevindt zich meestal in de knie, heup, schouder of eindkootjes van de vingers. Klachten bij artrose zijn voornamelijk pijn en stijfheid in een gewricht. De klachten verergeren na een periode van rust. Denk hierbij aan het opstaan nadat u op de bank hebt gezeten. Naarmate u meer beweegt nemen de klachten weer af. Bij artrose is behandelen essentieel. Zonder behandeling worden de klachten steeds erger. Het gewricht verstijft dan.  

Fysiotherapie

Bij artrose richten wij ons op het informeren en adviseren. Net als bij reuma kan men voor artrose niet meer een chronische machtiging krijgen. Juist door goede beweging en oefeningen kan de pijn worden verlicht. Wij vinden het dan ook belangrijk dat patiënten na hun vergoede behandelingen thuis goed aan de slag kunnen gaan.

De therapie bestaat voornamelijk uit oefentherapie. Mocht het zo zijn dat al uw vergoede behandelingen op zijn en u toch nog extra fysiotherapie wilt, kunt u bij ons terecht. D&G Fysiotherapie hanteert lage prijzen voor een behandeling.  

Whiplash  

Een veel voorkomende type van spierklachten is de whiplash. Mensen lopen een whiplash voornamelijk tijdens auto-ongelukken op. Hierbij wordt het hoofd sterk voorover en daarna achterover gebogen. Er kan dan onvoldoende stabiliteit worden geboden door de spieren in de hals bij deze trekkracht. De getroffen gebieden bij een whiplash zijn voornamelijk in de nek-en rugspieren en in de bindweefselbanden.   

Symptomen 
Hieronder een aantal symptomen dat gepaard gaat met een whiplash: 
  • Pijn en stijfheid in nek en schouders 
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid/sterretjes zien
  • Misselijkheid
  • Concentratieproblemen
  • Moeheid  
Fysiotherapie
Heeft u last van een whiplash dan helpen wij u graag van uw klachten af. Wij richten ons voornamelijk op stabilisatie en mobilisatie. Een whiplash kan een paar weken duren maar het kan ook een aantal maanden duren. Wij kijken en luisteren eerst goed naar de patiënt en dan maken wij een behandelplan. Voornamelijk in de eerste sessies zal de therapie uit tapen en mobilisatie bestaan. Later in het behandelproces kijken wij in hoeverre de patiënt de kracht heeft voor oefeningen. Ons advies is wel om zoveel u kunt in beweging te blijven. 

Neem contact op of maak een afspraak:

D&G Fysiotherapie
Verdiplein 88-90
5049NP Tilburg
013-4553092
contact@dg-fysiotherapie.nl

Zorgmail
dengfysiotherapie@zorgmail.nl

Zorgdomein
U kunt ons vinden onder D&G Fysiotherapie